Wpisz zawartość strony"1.Najpierw za pomocą trzepaczki mieszam mąkę z zimną wodą i podgrzewam mieszając aż będzie twardsze ciasto.
Do ciasta dodaję, wgniatając różne składniki. Możecie naturalnie te składniki zmieniać w zależności od tego, co macie i co lubią wasze zwierzęta. W wersji bogatokalorycznej: Proso, ziarno dla kanarków i nasiona trawy, Kolorowe krokiety z kukurydzy ( u nas o takich nie słyszałem ) i chleb świętojański. W wersji ubogokalorycznej: Dmuchana pszenica, popcorn, płatki owsiane, chleb świętojański, Suszone warzywa ( marchew, czerwone buraczki, płatki z grochu ( też jakiś obcy wynalazek, o którym nie słyszałem), Suszone zioła ( melisa, mięta pieprzowa, mniszek lekarski, czyli nasz pospolity „mlecz” ).
2.Teraz ciasto obklejam dookoła kawałka drewna ( drewno dla gryzoni, dostępne w sklepie dla zwierząt – J.R. Farm) i potem całość jeszcze raz w pożywieniu dla zwierząt obtaczam). Wariant bogatokaloryczny w gotowym pożywieniu dla zwierząt, niskokaloryczny w ziołach. 3.Całość jest następnie układana na blachę wyłożoną folią ( papierem ) do pieczenia 1 w temperaturze 180 stopni Celsjusza wsuwana na" 15 minut.
"4. (...)całe mieszkanie pachnie wtedy ziołami. Gdy ciasto jest odpowiednie twarde i chrupkie musi wystygnąć i po ochłodzeniu można kolby włożyć do klatki. Dla małych zwierząt ( np. chomików) może być za dużo, więc dla karłowatych zwierząt można zrobić mniejsze porcje ( kolby). (...)
Smacznego"
1. 2. 3. 4.
Oto moje kolby troche patyk się przypalił ale myszolom smakowały. A z resztek ciasta zrobiłem ziarnistą kuleczke.
|